tisdag 21 januari 2014

Varför ska man rösta i en demokrati?

Jag tycker alla i Sverige borde engagera sig i politiken. Och då menar jag inte att alla ska ha samma åsikter som jag har. Jag menar att vi i en demokrati har en skyldighet att engagera oss. Om man har ett demokratiskt samhälle, till skillnad från en diktatur, innebär det att man väljer sina ledare (väljardemokrati) eller bestämmer direkt med direkta folkomröstningar (direktdemokrati, finns i Schweiz).

I Sverige har vi väljardemokrati och vi väljer våra ledare. Men genom att inte bry sig om politiken och låta bli att engagera sig, genom att till exempel inte rösta, försvarar man inte demokratin. Om ingen skulle rösta skulle vi inte ha en demokrati med folkvalda ledare. Vårt samhälle skulle vara en diktatur. Därför krävs det att befolkningen i ett demokratiskt land tar vara på  sina rättigheter, men också sina skyldigheter och därför rösta. Såklart kan man låta bli att rösta, eller rösta blankt, men då ska man veta att man göra ett medvetet val bort från det demokratiska samhället.

Ett annat problem som uppstår om man inte röstar för att man inte vet vilket parti man ska rösta på, men vet något parti man inte skulle vilja rösta på, är att man genom att inte rösta lägger en liten röst på varje parti.

Exempelvis; säga att du vill rösta på Folkpartiet eller Centerpartiet, men absolut inte på Vänsterpartiet. Genom att då låta bli att rösta för att du inte kan bestämma dig om du ska rösta på Folkpartiet eller Centerpartiet så lägger du faktiskt en liten röst på Vänsterpartiet, tillsammans med lika små röster på alla partier. Var det verkligen det du ville? Ledarna för vårt land väljs av de röster som räknas. Väljer du att lägga en röst som kanske inte räknas, en blank röst eller kanske ingen alls kommer du inte bidra till demokratin eller välja några ledar överhuvudtaget.

Samma sak gäller om du röstar på ett parti som inte kommer in Riksdagen eftersom det kommer under 4-%-spärren, då lägger du också egentligen en liten röst på alla andra partier som faktiskt kommer in. Det här är egentligen en smakfråga, jag tycker absolut att man ska rösta på Feministiskt Initiativ om man verkligen vill det, även om det är ett litet parti. Om alla skulle tänka som jag så skulle ju inga nya små partier ta plats i Riksdagen, något som skulle kunna ses som tråkigt. Är det många som röstar på små partier så kommer de ju in i Riksdagen.

Därför tycker jag att man ska engagera sig i politiken, ta sitt ansvar och gå och rösta i de demokratiska val vi har i Sverige. Det är en möjlighet, inte ett hinder. Vill man sedan påverka politiken som partierna driver är det bara att engagera sig mer. Att se möjligheterna, det är precis vad det handlar om!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar