tisdag 25 februari 2014

Att spara pengar-skolan Del 2 av 3 Fonder

Nu kommer den andra delen i "Att spara pengar-skolan" som handlar om fonder! Fonder är det nästa alternativ, efter sparande på ett bankkonto eller sparkonto och till för dem som är beredd på att ta högre risk, men får också en möjlighet till högre avkastning.

Risk? Avkastning? Genom att placera dina pengar på ett fondkonto finns det en eller flera ekonomer som har hand om fonden och placerar ut de insatta pengarna i olika företag. Om företaget går dåligt förlorar du pengar, medan om företaget går bättre än väntat ökar pengarna och du kan ta ut mer än du satt in. Fördelen med fonder att du själv inte behöver placera ut dina pengar (jämför med aktier, kommer senare), utan någon med utbildning (förhoppningsvis) och erfarenhet gör det åt dig och håller koll på hur det går för företagen. Lite ansvara ligger på dig som sparare.

Tyvärr är detta sättet att spara inte optimalt om du vill kunna ta ut dina pengar när som helst, du vill ju helst vänta tills när de blivit värda så mycket som möjligt. Behöver du dina pengar snabbt och oplanerat är det därför bättre att spara i bankkonton eller fondkonton.

Det är även ofta så att de som har hand om fonden tar ut en avgift för arbetet de lägger ner.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar