fredag 7 februari 2014

Att ställa sig i bostadskö

Något som är otroligt viktigt om du funderar på att flytta hemifrån i samband med de fortsatta studier (eller ska flytta hemifrån i annat fall) är att ställa dig i bostadsköer!

Vilka ställen söker du utbildning på? Kolla upp boendesituationen med skolan. Ofta finns det studentbostäder i koppling till skolan, men ibland också mer fristående varianter som man får leta upp själv. Jag står i flera bostadsköer i Stockholm och Göteborg för att öka mina chanser att få tag på bostad när terminen börjar i höst. Kommunerna har oftast också hyreslägenheter som man kan ställa sig i kö till, dock är dessa köer väldigt långa och det är inte alltid säkert att studenter prioriteras. Det man också ska ha koll på är att "vanliga" hyreslägenheter (alltså inte studentlägenheter) ofta har 12-månadershyra, vilket betyder att man måste betala hyra undersommaren när man inte får studiemedel!

Bilden är tagen HÄR

Det finns även möblerade lägenheter och icke-möblerade. Vad vill du ha? Hur långt ifrån skolan kan det som maximalt vara? Vad har möjligheter till hyra? Många hyresvärdar kräver dessutom att du har en fast inkomst (lön eller studiemedel), vilket betyder att du antingen måste ha ett jobb eller redan ha kommit in på utbildningen innan du kan skriva kontrakt. Många frågor att fundera på innan man flyttar hemifrån. Men först: Ställ dig i bostadsköer!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar