tisdag 18 februari 2014

EU, är det verkligen en demokratisk union?

Igår att vi en examinerande uppgift som handlade om EU. Jag tänker inte spoila för lärare genom att skriva ut hela uppgiften här, men jag har funderat en hel del på det här med EU. Vad är bra till? Varför är vi i Sverige egentligen med när det vi gör att att bidra med pengar till andra länder utan att få lika mycket tillbaka? Eller får vi det? I form av annat? Och varför är röstdeltagande så lågt, jämfört med riksdagsvalet? EU bestämmer ändå en hel del över de beslut Sveriges regering ska ta, så vi, befolkningen, borde vara intresserade.

EU är en organisation som ursprungligen skapades för att vara en fredsunion mellan de europeiska länderna som deltagit i det andra världskriget. Samarbetet utökades och idag ska det vara en demokratisk union som strävar efter fred och ökat välstånd i Europa.

Det första problemet jag har funderat på gällande EU är möjligheterna för medborgarna på påverka. EU:s medborgare har möjlighet att påverka genom att ta vara på sin demokratiska skyldighet och rösta i EU-valet (GLÖM INTE DET, DET ÄR I MAJ I ÅR!). Men ändå är det så få som faktiskt röstar, och varför är det så? Jag tror det beror på att vi inte matas med information på samma sätt som inför riksdagsvalet och vet inte riktigt hur vi ska bete oss. När det är riksdagsval slåss de politiska partierna om våra röster i diverse debatter och inlägg, medan i EU-parlamentsvalet är det upp till oss att ta reda på vad de olika partierna vill och vad de står för på ett helt annat sätt. Det kan vara en av anledningarna till att valdeltagandet är så pass litet.

Jag tror även att det kan kännas som om Sverige inte har så mycket att säga till om eftersom vi är ett land med en väldigt liten befolkning, jämfört med andra länder i EU, så som Tyskland och Frankrike. Det är dessutom sant, eftersom de länderna med störst befolkning är också de som har mest makt. Till de länderna kan man lägga Polen. Polen är dessutom det land som får mest bidrag från EU, jämfört med vad de sätter in. Jag tror att Sverige skulle få mer makt, och därmed mer förtroende och respekt från medborgarna, om EU tittade på insatta pengar i unionen jämfört med bidrag tillbaka, så att de som ger mer än de får, de får mer makt än resterande. På så sätt skulle man dessutom uppmuntra de rikare länderna att stanna kvar i unionen, och inte lämna den som Storbritannien funderar på.

EU är ju dessutom bra i andra syften, förutom att de dela ur jordbruksbidrag och bidrag till länder som behöver extra tillväxt. Den möjliggör ju vår handel och resa med andra länder inom EU på ett enkelt sätt. Och hur mycket är det värt?

Jag tycker iallafall att man ska ta tillfället i akt och rösta i maj, för EU:s beslut påverkar oss också, även om vi är ett litet land. Och vi har ju som demokratiska medborgare faktiskt en skyldighet att ta vara på våra demokratiska rättigheter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar