söndag 9 februari 2014

Kassaboken, din andra ekonomiska vän

Budgeten vore inte så mycket värd utan en krontroll på att pengarna faktiskt går till det som var tänkt. Det är det man har en kassabok till!

I kassaboken för du in inkomsterna, men också alla utgifter. Utgifterna är lättast att komma ihåg om du alltid begär kvitto när du handlar, och att du går igenom ett kontoutdrag för månaden du tänker bokföra. Detta gör man allra lättaste i någon slags datorprogram. Jag använder Excel där jag har en flik för varje månad. Där kan få programmet att själv summera ihop utgifterna och på så sätt slipper du räkna själv.

Det finns även olika appar till mobilen man kan använda. Men det man ska akta sig för att är att ge ut sina kontouppgifter, som apptillverkaren säger det, är det för att kunna föra över dina korttransaktioner direkt till programmet. Ofta är detta lurendrejeri och de använder istället dina kontouppgifter för att länsa ditt kort på pengar. Du får dessutom mer koll på vad du verkligen köpt om du väljer att föra in köpen manuellt i din kassabok.

Ett sista alternativ är att göra det för hand. Men då är det bästa att ha tillgång på miniräknare, för det blir en hel del räknande.

Ett tips är att i kassaboken kategorisera dina köp efter de kategorier som du använder i budgeten. På så sätt blir det lättare att jämföra dem!

Upptäcker du nu att pengarna försvunnit till saker du inte räknat med, tänk då igenom varför det blev så och om du skulle kunna tänka dig att avstå dina oplanerade inköp och istället kanske spara de pengarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar