lördag 15 februari 2014

Utredande tal: Varför gifter vi oss?

Här kommer mitt tal som jag höll igår (2014-02-14) på svensklektionen. Det handlar om varför svenskar gifter sig i dagens samhälle. Om du skulle gifta dig om några år, varför skulle du göra det?

TALET:

En sak jag har undrat över; varför gifter man sig i Sverige idag? Historiskt sett har giftermålet haft flera olika betydelser, bland annat har man gift sig för religiösa och juridiska skäl. Men idag, när religionen förflyttar sig längre och längre bort från vårt vardagsliv och juridiska problem kan lösas med till exempel samboavtal så undrar jag: Varför gifter man sig egentligen?

Idag är det ju Alla hjärtans dag, en dag för kärlek och medmänsklighet. Och precis i samma anda verkar giftermålet vara en symbol för kärleken, en akt och ett evenemang man genomlider för att bevisa och uttrycka sin kärlek. Och visst kan det tyckas romantiskt, att lova bort sitt kärleksliv till sin älskade med orden om ”att dela glädje och sorg, vara dig trogen tills döden skiljer oss åt”, men faktum är att hälften av dessa löften bryts i form av skilsmässor. Vad är poängen att lova nog som du statiskt sätt har en fifty-fifty chans att klara av att hålla? Du kan ju egentligen inte lova något överhuvudtaget. Hur ska du kunna veta vem du vill leva med om fem år? Vad vet vi om vad vi kommer göra om fem år? Ingenting. Det är det som är poängen. Det är omöjligt att veta vem man kommer älska om fem år, och därför omöjligt att lova.

En andra aspekt i giftermålet är den juridiska biten. Som gifta ingår en enklare skilsmässa med praktisk bodelning, till skillnad från sambopar som måste teckna speciella samboavtal. Exempelvis; ni köper ett hus tillsammans och gifter er på kuppen, när ni sedan ska skiljas (vilket som sagt är en ganska stor sannolikhet att ni gör) hamnar huset och bolånet under den gemensamma bodelningen. Den ena parten måste köpa ut den andra eller så måste boendet säljas gemensamt. Väljer man att bo som sambos är det personen som köpte huset eller lägenheten som äger den, och kan i praktiken när som helst slänga ut den andra. Eller varför inte byta lås och nycklar?

Bröllopet är dessutom ett evenemang som kan stå dig dyrt. En del par lägger ut flera hundratusen kronor för att få bröllopsdagen att bli den lyckligaste dagen i livet. Man vad är lycka? I många fall känner vi oss som mest lyckliga när vi väntar på det som vi tror ska göra oss lyckliga. Som vi nu, till exempel, vi väntar på studenten, och på själva studenten kommer vi nog vara lyckliga, men efteråt? Efteråt när vi står där med den vita studentmössan som blivit gul och en tuff arbetslöshet framför oss är vi inte ett dugg lyckliga. Lyckliga är vi nu, nu när spänningen stiger och vi väntar på den stora dagen. Samma sak gäller för det stundande bröllopet, paret känner den euforiska lyckan i väntan på och under bröllopsdagen, men efteråt, när vardagen kommer ifatt är lyckan ofta som bortblåst.

Så varför gifter man sig idag? Summasummarum finns det tre anledningar att gifta sig, den första anledningen är romantiken. De allra flesta gifter sig i Sverige idag i kärlekens namn, en kärlek som visserligen bara har en fifty-fifty chans att överleva till livet första måndag. Den andra anledningen att gifta sig är den juridiska biten, ingen vill kunna bli utkastad och komma hem och inse att nycklarna inte längre passar. Den tredje och sista anledningen att gifta sig är sökandet på lycka. Men vad är egentligen lycka när ni som gift par ställer er frågan: Vem är det egentligen som var ansvarig för bröllopslyckan och ska betala av de sista tusenlapparna äktenskapet har kostat er i ränta?

*SLUT*

PS. Jag har inget emot att någon använder mitt tal, men varning för lärare som kör plagiatkontroll, då lär ni åka dit på det. DS.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar