fredag 14 mars 2014

Att känna tacksamhet när man får en komplimang

Att kunna känna tacksamhet när man fått en komplimang är jätteviktigt och något som vi svenskar ofta är väldigt dåliga på.

Hur ofta har du inte hört:

"Det var en fantastiskt underhållande redovisning du höll idag!"
"Tack, det var snällt sagt."

Nej, det var inte snällt sagt. I så fall är personen som gav komplimangen för att vara snäll, var den otroligt elak. Man ska aldrig ljuga fram en komplimang, det kan bli otroligt fel och såra den andra om den litar på dig. En komplimang ska sägas när man verkligen tycker att något är bra/fint, och ska aldrig användas för att vara snäll. Och jag tror att de allra flesta ger komplimanger när det är bra/fint. Och därför ska man som mottagare av komplimangen behandla den därefter.

Säger någon att du har gjort ett bra jobb. Säg tack och nöj dig där. Du behöver inte flika in att personen i fråga varit snäll som gett dig komplimangen, eftersom det inte har något med snällhet att göra. Lär dig istället att ta emot en komplimang för vad den är, en komplimang. Lita på vad personen som ger komplimangen säger, ta åt dig, och var glad åt att du har kunnat glädja någon annan.

Och får du någon gång svaret, "Tack, det var snällt sagt" efter att du gett en komplimang. Avbryt och säg rakt ut att du inte ger komplimanger för att vara snäll utan för att du tycker att saker är bra. Vi svenskar måste lära oss att ta positiv kritik och vara stolta för det vi gör och klarar av. Vi måste inse att vi varje dag, allt vi gör, inspirerar andra människor. Och gör du det så bra som möjligt, händer det inte alltför sällan att du får en eller flera komplimanger, njut då av det och svara med ett "Tack, det är jag värd!".

Det är bara att börja öva! "Tack, det är jag värd!"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar