lördag 1 mars 2014

Att spara pengar-skolan Del 3 av 3 Aktier

Tredje delen i Att spara pengar-skolan. Nämligen: Aktier!

Aktier är andelar i ett företag som du kan köpa. Om det går bra för företaget ökar värdet på dina aktier och går det dåligt minskar värdet istället. För att kunna köpa aktier måste man ha en aktiedepå. Jag har en på Avanza Bank. Där kan man bli kund med hjälp av sin e-legitimation. Sen är det bara att föra över pengar och handla på! Ett tips är att fördela aktierna på olika företag, lite som fonder är uppbyggda, på så sätt sprider man sina risker och chanser.

Men tänk på att handel mad aktier är förknippat med stora risker. Tänk efter om du skulle kunna klara dig utan pengarna om du skulle förlora allt. Aktier är nämligen inget du vill sälja när du behöver pengarna, utan när de är värda mycket pengar, för att få så hög avkastning som möjligt.

Ofta tas det ut en avgift, ett courtage, när du köper dina aktier. På Avanza är den avgiften 39 kr eller 35 kr, kommer inte riktigt ihåg. Andra banker kan ta ut andra avgifter, eller ge olika förmåner om du startar en depå hos just dem. Så surfa runt lite och se vad du vill ha, troligen har din egna bank möjligheter till aktiehandel.

Så en sammanfattning av Att spara pengar-skolan

  • Sparkonto: Pengarna är säkra där de ligger, men ger ingen av kastning. Risken är låg, men så också chansen till vinst eftersom räntorna är så pass låga. Ofta kan du ta ut pengarna precis när du vill.
  • Fonder: Pengarna har möjlighet att växa och detta är en sparform som är mer riskfylld än ett sparkonto. Dumt att ta ut pengarna när som helst, bättre med uttag då fonden har ökat mycket.
  • Aktier: Ett sätt att spara pengar som är mycket riskfyllt, men som kan ge mycket vinst. Detta sätt att spara pengar lämpar sig inte heller om man vill kunna ta ut pengarna när som helst.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar