onsdag 19 mars 2014

Bok-Onsdag: Flyga drake av Khaled Hosseini

Då var det bok-onsdag igen! Kul! Denna gången är det "Flyga drake" av Khaled Hosseini som är på tapeten.


Den här boken har jag läst på uppdrag av svenskläraren och skulle enligt uppgiften fokusera på läsupplevelsen, så det är den jag kommer redogöra för här. Jag har även haft tankar om att läsa boken själv, så det verkligen två flugor i en smäll.

Boken handlar om Amir (huvudpersonen) och Hassan (som är Amirs tjänare), de är bästa vänner. Intrigen handlar dels om att följa deras relation, men också en vuxen Amir som har flyttat till USA och som är på väg tillbaka till Afghanistan, där de båda pojkarna växte upp, för att "ställa allt till rätta".

Det intressanta med denna boken är hur man sida efter sida får reda på mer om deras relation (och andra relationer), och om hur Amir utnyttjar sin sociala maktställning för att testa och utmana Hassan, något som sätter deras relation på spel. Exempelvis ett citat (sida 58-59) då Amir och Hassan diskuterar om Hassan någon gång skulle ljuga för Amir. Det får läsaren att fundera över de egna maktpositionerna man har i sina olika sociala liv; i skolan, hemma och på jobbet. Hur agerar man mot olika människor i olika situationer bara för att man har olika sociala ställning? Otroligt intressant och boken hjälper en att ställa de frågorna som är så svåra att besvara.

En annan sak som jag också gillar med boken är att författaren tar upp den afghanska historien i detalj, krigen och rasismen, vilket får bakgrunden till berättelsen fyllig och intressant! En historia som inte så ofta tar upp på historielektionerna.

Läs boken! Om du inte pallar det; så ladda ner filmen och se den istället. Båda skulle kunna klassas som mästerverk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar