tisdag 4 mars 2014

"Du borde tacka feminismen"

I Sverige idag är det många som verkar rädda för feminism och feministiska kraften. Antingen så är man rädd för vad feministerna kommer göra med samhällsordningen om de får för mycket makt. "Tänk om feministerna lyckas få tillräckligt med makt för att göra "feministisera" hela Sverige, för det skulle vi ju aaaaaaldriiig gå med på." Eller så vill man egentligen vara feminist men vågar inte för att risken att bli utsatt på grund av det är så stor. Att få höra kommentarer så som "Bitterfitta!" och "Feministhora!" är liksom inget man ser framemot.

Jag har skrivit det förr, men det tål att upprepas, feminism är samma kraft som den kraft som jobbar för jämställdhet mellan könen. I samhället, i vardagslivet, på arbetsmarknaden och i skolan, överallt, vill feministerna att det ska vara jämställt.

Så istället för att vara rädda för feminismen borde vi tacka den. Det är feminismen som har möjliggjort kvinnors framgång och karriärer i Sverige idag. Utan feminismen hade kvinnor inte fått någon utbildning överhuvudtaget. Och utan verksamma kvinnor på arbetsmarknaden, tror jag inte vi hade haft någon arbetsmarknad alls.

I ett blogginlägg på sin blogg valde Isabella Löwengrip (aka. Blondinbella) att kritisera feminism och feminister på grund av just feminismen. I debattinlägget, som var svaret på Löwengrips blogginlägg, skrev Jonna Fyhr och Johanna Nordström artikeln "Du borde tacka feminismen, Isabella Löwengrip!", vilket är en intressant artikel om man sätta sig in i vad feminism är och vad de feministiska krafterna jobbar för idag.

Debattartikeln hittar du här: SVT Debatt

Fast ordet feminism låter ju väldigt feminint, konstigt nog. Egentligen skulle det kanske heta "Jämställdhetism", eller något i den stilen. Då skulle kanske rädslan försvinna av sig själv. För om det är något Sverige är känt för är det sin jämställdhetspolitik och väldigt många tror på ett jämställt samhälle i Sverige idag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar