tisdag 1 april 2014

Opponering och presentation av gymnasiearbeten

Imorgon är det dags för presentation och opponering gällande gymnasiearbetet. Jag ska presentera mitt arbete och få opponering på det, men även opponera på ett annat arbete. En hel del alltså.

Presentationen

I vårt fall ska den vara ungefär 7 minuter, lite konstigt kan tyckas eftersom man har gjort olika stora arbeten med olika många deltagare i varje projekt. Men 7 minuter it is. Presentationen går inte ut på att läsa upp projektrapporten utan att på en intressant sätt redovisa de viktigaste delarna, speciellt resultatet.

Jag har fått tid sent imorgon eftermiddag och kommer inte hem förrän sju, så är det att bo på landet... Det får nog bli kvällsmat på stan, trots att jag är fattig student. Eller kanske take away från "kinesen" (vet inte var i från de som har restaurangen kommer) som lagar supergod asiatisk mat.

Opponeringen

Den ska också vara ungefär 7 minuter. Här gäller det att inte vara elak, utan konstruktivt kritisk, men även se det positiva. I vårt fall, tror det gäller de flesta opponeringarna, så ska man börja och avsluta opponeringen med positiv kritik, och däremellan ta den negativa kritiken. Mottagaren, den som precis hållit sin presentation, ska också få möjlighet att försvara sitt arbete.

Det viktigaste gällande opponeringen tror jag är att inte bli arg, utan försöka se kritiken konstruktivt. Och håller man inte med, så är det bara att låta bli att ändra till opponentens förslag. Men försök inte sitta och vara någon besserwisser, för det man lär sig allra mest på är sina egna misstag.

Här kan du hitta lite mer information om gymnasiearbetet på gymnasieskolan: http://www.skolverket.se/skolformer/gymnasieutbildning/gymnasieskola/gymnasiearbetet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar