fredag 23 maj 2014

Sola på våren, nejtack

Så fort solen och värmen kommer på våren är många snabba med att gå ut och sola. Snabba med att få av kläderna och lägga sig och pressa i värmen. Visst är det skönt, ibland lite svettigt.

Men det finns några varningstecken!

1. Sola alltid med solskyddsfaktor på våren! Solen är starkare än senare på sommaren och vår hud har inte vant sig, utan är fortfarande blek sen den långa vintern. När huden sedan väl blivit brun så har den inbyggt skydd i sig, men använd solskyddsfaktor, för annars är risken stor att huden bara blir röd, bränd och svidande.

2. Sola inte mitt på dagen, sen förmiddag eller tidig eftermiddag, då är solen som starkast på dygnet och kan lätt bränna huden röd.

3. Sola inte långa tidsperioder åt gången, det räcker med en halvtimme, ikletad faktor 30, på sena eftermiddagen. Du kommer bli rödbrun (det blir i alla fall jag) ändå.

Och så några tips!

1. Är du väldigt känslig, och ofta får soleksem, så finns det medicin på hälsokost som man kan köpa receptfritt, som hjälper huden att bli brun, istället för röd och irriterad. Det finns någon produkt på Life som heter "Solbrun" som jag vet fungerar.

2. Använd solglasögon så skyddar du dina ögon och ögonlock som annars är väldigt känsliga.

Annars är det bara ut i solen, och tänk på att det finns roligare saker än att ligga helt stilla och pressa. Man kan till exempel spela kubb, eller något annat spel. Och så finns det roligare saker än att få hudcancer, jag lovar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar