måndag 9 juni 2014

Återanvända, återvinna och källsortera?

Nu har jag snöat in lite på miljötänket igen, eller jag är väl alltid insnöad på miljötänk. Men nu blev jag inspirerad att skriva om det! Miljötänket, alltså.

Det finns två viktiga saker man kan göra för att hjälpa miljön, och ibland även underlätta för sin egen ekonomi och plånbok. Nämligen:

1. Återanvända

2. Återvinna


Återanvändning går ut på att man använder om samma produkt igen, till samma, eller ett nytt syfte. Detta är såklart väldigt miljövänligt, eftersom det inte behövs material och energi för att skapa en ersättningsprodukt, då man använder den "gamla" produkten istället. Exempel på återanvändning är när man kommer på ett nytt sätt att använda saker man ha hemma som man tänkt slänga eller ställa undan, handla prylar på loppis eller kläder på secondhandbutiker.

Återvinning är istället när man återanvänder materialet i produker, som till exempel papper som blir tidningar eller plaster som blir plastkassar man stoppar maten i när man handlar. Och det är här det viktiga kommer: för att kunna utnyttja återvinning måste man källsortera. Alltså sortera sin sopor när man slänger dem. Plast för sig, papper för sig, pappersförpackningar för sig, och så vidare. Det är enkelt, visserligen finns det produkter som kan göra en osäker på var de ska slängas, men då finns det lathundar där olika skräp är upplistade och en beskrivning om var skräpet ska slängas.

Jag har fått höra diverse orsaker till varför man inte källsorterar. Bland annat att man inte vill fylla sitt hus med skräp i olika behållare. Men lägg då allt i samma behållare och sortera på återvinningscentralen. Eller att det är för långt till återvinningscentralen, och då pratar vi ett par kilometer... Varför inte ta med soporna när du ändå ska handla mat och alltid tar bilen? Oftast finns det en återvinningscentral i samband med matbutiken eller i närheten av den.

Så sluta med diverse ursäkter och bli en miljövän! Börjar sortera ut produkter av material som går att återvinna. Och sorterar du inte kompost redan idag, bör du fråga dig själv varför. Jag vet att en del inte har den möjligheten, men om du har möjligheten, varför då inte ta den?

Bild från Google.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar